
Voda - kolébka života
Látky důležité pro život
Organické
ústrojné látky

Foto: E. Jiříková
Vznikají činností živých organismů, jsou nedílnou součástí jejich těl.
Organické látky obsahují atomy uhlíku, vodíku + kyslíku, mohou obsahovat atomy dusíku, síry a halogenů.
Mezi organické látky patří:
Cukry (sacharidy)
Tuky
Bílkoviny
Cukry - sacharidy
Jednoduché cukry (např. fruktóza, glukóza, sacharóza)

Složité - škroby ( v obilkách - pšenice, ječmene, žita, kukuřice atd.)


Tuky
Tuky rostlinného původu - jsou obsaženy v semenech některých rostlin, jako je slunečnice, řepka olejnatá, len, mák, konopí...


Tuky živočišného původu - sádlo, máslo, lůj.


Bílkoviny
Bílkoviny rostlinného původu - jsou obsaženy v semenech luštěnin - hrách, fazole, čočka, cizrna, sója, atd.

Bílkoviny živočišného původu - maso, mléko, vejce


Anorganické
neústrojné látky
Foto: E. Jiříková
Neústrojné látky pochází z neživé přírody.
Voda = H2O
je nejrozšířenější látkou na Zemi. Je podstatnou součástí všech živých organismů (tvoří 60 - 95 % jejich hmoty).
Za normální teploty a tlaku je to bezbarvá, čirá kapalina bez zápachu. V přírodě se vyskytuje ve třech skupenstvích.
- pevné - led
- kapalné - voda
- plynné - vodní pára
Složky vzduchu
Kyslík O2 (tvoří 21% atmosféry)
Dusík N
Oxid uhličitý CO2
Nerosty


Foto: E. Jiříková
Horniny
Foto: E. Jiříková
